Kursus Penerbitan Gaya Dewan

Menjadi editor bebas, ada banyak hal yang mahu saya capai. Tidak banyak, saya selalu mahu memenuhkan senarai wish list sendiri dengan tanda sukses. Kalaupun bukan untuk orang lain, ia adalah penanda aras untuk tahap yang saya gariskan kepada diri sendiri.

Alhamdulillah, pada 18-19 Jun 2019 lalu, akhirnya saya berjaya menghadiri sebuah kursus penting anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka. Tidak wajib, tetapi pada saya ia sangat bermakna dalam kamus hidup seorang editor freelance yang bermula tanpa latarbelakang dalam bidang bahasa atau bidang lain berkaitan editorial.

Kursus dua hari ini disampaikan oleh Tuan Haji Jamaluddin bin Mohd Sulong, bekas editor DBP sendiri. Berbekalkan pengalaman 35 tahun, tidak syak lagi beliau pakar dalam bidang yang diajarkan.

Seronok menadah ilmu dengan beliau. Terperinci, baik nota mahupun penerangannya mengenai suntingan, susun atur dan reka letak manuskrip buku.

Rare. Kami turut berkesempatan menyediakan sendiri mock-up buku secara manual! Renyah, tetapi sangat banyak yang dipelajari dan dikunyah melalui sesi amali ini. Syukur, ia tidak perlu disediakan di luar. Sudah ada banyak perisian yang memudahkan kerja.

 

Tahniah, saya tepuk bahu sendiri untuk kejayaan ini. Masa untuk praktik!

#freelancer

#editor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s